top of page

Ο Ritchie Blackmore είναι ένας θρυλικός κιθαρίστας, ο οποίος απογείωσε τα συγκροτήματα Deep Purple και Rainbow με το ιδιαίτερό του στυλ.  Χαρακτηριστική είναι η εμφανής επιρροή του από την κλασσική μουσική.

   Υπήρξε από τους πρωτεργάτες στη διαμόρφωση του hardrock και είναι πολύ σημαντική η συμβολή του στη metal.

  Πιο κάτω θα βρείτε αρκετά licks στο στυλ του, με ταμπλατούρα και βίντεο.

  Αν θέλετε να εντρυφήσετε στο στυλ του συγκεκριμένου κιθαρίστα αλλά και πολλών άλλων ή να πάρετε ιδέες για να εμπλουτίσετε το δικό σας προσωπικό στυλ, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο "Κιθαρμονία : Το στυλ των μεγάλων κιθαριστών".

Lick No 1

  Μια ιδιαίτερη ταυτοφωνία που επιτυγχάνεται με ένα bend της 2ης χορδής ενώ στην 1η κρατάμε ήδη τη νότα που θέλουμε να φτάσουμε με το bend. Το πλησίασμα των δύο κοντινών αυτών συχνοτήτων, προκαλεί ένα πολύ "hard rock" αποτέλεσμα.

Lick No 2

 Πιο κάτω βλέπουμε τον τρόπο που σκέφτεται ο Blackmore τα arpeggios στην ταστιέρα. Με τρίφωνες συγχορδίες, συνήθως παίζοντας μία νότα ανα χορδή, δημιουργεί συχνά κινήσεις σαν την παρακάτω.

Lick No 3

  Στο παρακάτω lick, δεσπόζει η πεντατονική κλίμακα. Επαναλαμβανόμενα μικρά ρυθμικά και η κατάλληξή τους σε μία φράση με bends.

Lick No 4

  O Blackmore κάνει κάνει εκτεταμένη χρήση των ανοιχτών χορδών. Πιο κάτω βλέπουμε το συνδυασμό της λογικής αυτής του ισοκρατήματος στη χορδή Σι ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μελωδίες μέσα από την κλίμακα που έχει κατα νου (πιθανότατα B minor pentatonic).

Lick No 5

  Σε μια παρόμοια λογική με το παραπάνω lick, δημιουργεί μία σειρά από χρωματικές κινήσεις κατά μήκος όλης της ταστιέρας, πάνω στη χορδή Μι.

Lick No 6

  Ποικίλες είναι οι προσπάθεις του Blackmore να εντάξει στον ήχο των Deep Purple, ακούσματα της ανατολής. Εδώ έχουμε ένα τέτοιο, μικρό ανατολίτικο πέρασμα.

Lick No 7

  Επιστροφή στην παλιά-καλή πεντατονική, σε μία κλασσική φράση, της οποίας η πατρότητα αγνοήται. Εντούτοις το τελείωμα της φράσης είναι πολύ ενδιαφέρον καθώς καταδεικνύει με ξεκάθαρο τρόπο την dominant 7th συγχορδία, πάνω στην οποία χτίζεται. Μια bluesy επιλογή με όμορφα double stops.

Lick No 8

  Άλλη μία πασίγνωστη φράση από την εργογραφία του Blackmore, στην οποία γίνεται επίδειξη της χρήσης του ισοκρατήματος και πάλι, αυτή τη φορά ως μέρος arpeggio, αναλύωντας έτσι οριζόντια τις συγχορδίες αντί καθέτως όπως δείξαμε σε προηγούμενο lick.

Lick No 9

  Εδώ διαλέξαμε να δείξουμε μία φράση με bends ώστε να δούμε πως συνδιάζονται με τα slides που χρησιμοποιεί ο κιθαρίστας για να τα προετοιμάσει.

bottom of page